espabanner

Αστική Χρεώση Πανελλαδικά 210 52 24 105

Παιδική βαρηκοΐα

Τι να κάνετε εάν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει πρόβλημα ακοής


Πρώτα από όλα, μην ανησυχείτε.

Η εξέλιξη στην τεχνολογία και την ιατρική προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από λύσεις, ικανές να βοηθήσουν κάθε περίπτωση. Το πρώτο σας βήμα είναι να απευθυνθείτε σε ένα ιατρό ΩΡΛ, ο οποίος με τις κατάλληλες εξετάσεις θα καθορίσει με ακρίβεια το επίπεδο ακοής του παιδιού.
Η ολοκληρωμένη εξέταση του παιδιού πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από ιατρό ΩΡΛ.
Ο σκοπός της εξέτασης της ακοής είναι να καθορίσει εάν υπάρχει απώλεια ακοής σε ένα ή και στα δυο αυτιά, σε ποιό βαθμό και ποίου τύπου. Τα αποτελέσματα της εξέτασης εμφανίζονται στο ακοόγραμμα. Οι βάσεις της επικοινωνίας
Ο κοχλίας, που είναι το αισθητήριο όργανο της ακοής, αναπτύσσεται πλήρως από την 20 η εβδομάδα της κύησης επιτρέποντας στο έμβρυο να ακούει. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αρχίζουν να ακούν διάφορους ήχους, όπως της μητέρας ή άλλων προσώπων, ή ακόμα και να αντιλαμβάνονται τη μουσική ενόσω είναι ακόμα στη μήτρα. Μετά τη γέννηση η ευαισθησία του κοχλία των νεογνών είναι ίδια με αυτή των ενηλίκων, όμως τα μωρά πρέπει να μάθουν πως να χρησιμοποιούν την ακοή τους, έτσι ώστε να αναπτύξουν την επικοινωνία τους.


Ηλικιακή εξέλιξη της ομιλίας στα παιδιά

 

9 μηνών: Αρχίζει η κατανόηση απλών λέξεων όπως «μαμά», «μπαμπάς», «όχι», «γειά».

10 μηνών: Προφέρονται ήχοι μονοσυλλαβοι που θυμίζουν ομιλία. Σταδιακά αυτοί οι ήχοι θα σχηματίσουν τις πρώτες γνώριμες λέξεις.

1 έτους: Προφέρονται μία ή περισσότερες λέξεις.

18 μηνών: Κατανοεί απλές φράσεις ή εντολές (χωρίς τη μεσολάβηση χειρονομιών). Επίσης θα πρέπει να έχει ένα λεξιλόγιο από 20 έως 50 λέξεις και να χρησιμοποιεί σύντομες φράσεις.

24 μηνών: Το λεξιλόγιο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 150 λέξεις, καθώς και απλές προτάσεις. Η ομιλία, κατά το μεγαλύτερο μέρος της, θα πρέπει να είναι κατανοητή από τους ενήλικες.

Επίσης θα πρέπει να μπορεί να ακούσει τη διήγηση ιστοριών, παραμυθιών κ.α.

3 έως 5 ετών: Η ομιλία θα πρέπει να χρησιμοποιείται διαρκώς για την έκφραση επιθυμιών, αισθημάτων, ερωτήσεων κ.α.Το λεξιλόγιο θα περιλαμβάνει από 1000 έως 2000 λέξεις που γίνονται κατανοητές προτάσεις.

 

Τα παραπάνω αποτελούν σε γενικές γραμμές τον κανόνα για την πλειονότητα των παιδιών. Εάν το παιδί σας έχει αποκλίσεις 2-3 μηνών σε σύγκριση με τις ηλικιακές ομάδες του ανωτέρω πίνακα αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα ακοής ή καθυστέρηση στην ανάπτυξη της ομιλίας.


Προέλευση του ήχου


Γενικά τα μωρά κινούν ή ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους όταν ακούν κάποιο ήχο. Αυτό είναι γνωστό και ως αντανακλαστικό της κατάπληξης. Κάθε δυνατός ήχος θα πρέπει να ενεργοποιεί αυτό το αντανακλαστικό. Μεγαλώνοντας, μετά τους 5 ή 6 μήνες μπορείτε να παρατηρήσετε καλύτερα τις αντιδράσεις του στην προέλευση του ήχου παράγοντας απαλούς θορύβους πίσω ή δίπλα από το μωρό, χωρίς το ίδιο να σας βλέπει.